יש בכם רצון עז לעשות מעשה אלטרואיסטי עבור מישהו אחר אבל לא יודעים מה? רוצים לתרום כליה אבל חוששים? מה אתם צריכים לעת לפני טרם התרומה? מה חשיבותה של התרומה? כמה זמן לוקח לקבל תשובה על התאמה לתרומה? כל מה שתרצו לדעת על תרומת כליה, נפרט בהמשך.
מה צריך לדעת לפני שמחליטים לתרום כליה?
אדם אשר מעוניין לבצע תרומת כליה יוכל לעשות זאת רק לאחר שיעבור בדיקות מקיפות, שיוכלו להבטיח שהכליה תקינה ותוכל לשמש אדם אחר, וגם חשוב לא פחות, לא לגרום לנזק לתורם. כדי שההשתלה תהיה מוצלחת על התורם והמקבל להיות בעלי התאמה מלאה בכל הקריטריונים. הבדיקות אשר צריך לעבור התורם הן: בדיקות דם, כדי לשלול מחלות נגיפיות, להבין את תפקודה של הכליה ועוד. בדיקות שתן, בדיקות לתפקודי לב וריאה, כל אלו נעשים על ידי צילום חזה, בדיקות תפקודי ריאות וכדומה. כמו כן, בדיקות אולטרסאונד, כדי להבין את גודלה והתאמתה. בדיקות CT, בדיקה פסיכו סוציאלית ועוד בדיקות רבות שלא פירטנו כאן. נוסף לכל הבדיקות הללו, התורם צריך לעבור גם שאלון ובמבחן פסיכולוגי כדי לשמור עליו ולוודא כי הוא יודע מה התהליך הנפשי שכרוך בכך.
מה החשיבות של תרומת כליה?
תרומת כליה שמגיעה מאדם בריא, היא כליה אשר מוצאת מהגוף כשהיא מתפקדת לחלוטין, לצורך עזרה למישהו אחר ששתי כליותיו קרסו ואינן מתפקדות יותר. תרומה זו מאפשר הצלת חיים ואף חזרה לשגרה תקינה, שיפור באיכות החיים של אותו האדם שנזקק לה קודם לכן. התרומה יכולה להתבצע מבן משפחה, חברים ואף לעיתים אנו עדים לתופעה של תרומת כליה אנונימית לחלוטין שמגיעה מארגונים שונים. לצערנו אין הרבה אנשים אשר מוכנים לתרום כליה, עם זאת אנחנו רואים כי ישנה עליה במוכנות לתרומה. זאת ניתן לראות לפי הסטטיסטיקה: בשנת 2020 תרמו 287 תורמים לעומת שנת 2021 שבה תרמו 336 אנשים. כלומר הייתה עליה ב- 18%. נוסף לכך, צפינו בעליה משמעותית של 30%, בקרב תרומות אלטרואיסטיות שתרמו לאנשים אנונימיים לחלוטין. בשנת 2020 נרשמו 188 תורמים בעוד שבשנת 2021 נרשמו 243 תורמים.
מהן שיטות הניתוח של תרומת הכליה?
כדי להפיג לכם את החוסר וודאות והחששות שקיימים אצלכם לפני שתחליטו, אם אתם מעוניינים לעשות תרומת כליה, נסביר לכם על סוגי הניתוחים שקיימים. ישנן שתי שיטות, אשר נקבעות לפי שיקול רפואי והייעצו עם רופא טרם הניתוח. הראשון הוא בשיטה הלפרוסקופית, זהו ניתוח פחות פולשני, נעשים 3- 4 חתכים קטנים בדופן הבטן, מנפחים את הבטן בגז אשר יאפשר מרחב עבודה. באמצעות שאר הפתחים מוכנסים כלי העבודה איתם ינתקו את הכליה ויוציאו אותה. ההחלמה היא קלה ומהירה יותר בשיטה זו. השיטה השנייה היא הפתוחה. בניתוח זה מבצעים חיתוך של שרירי הבטן, מגיעים אל הכליה המיועדת וכורתים אותה. האשפוז ארוך יותר מהשיטה הלפרוסקופית וההחלמה ארוכה יותר.
מתי תקבלו את התשובה אם אתם יכולים לתרום כליה או שלא?
לאחר שהתורם מבצע את כל הבדיקות המקיפות, צולח את השאלון והריאיון הפסיכולוגי. אם הוא נמצא מתאים וגם כל הבדיקות יוצאות תקינות. מצליבים עם הנתונים של המקבל של תרומת כליה ומוצאים כי ישנה התאמה מלאה, שני הצדדים יקבלו תשובה עד שבועיים מיום הריאיון בוועדה. התשובה תתקבל על ידי צוות ההשתלות בבית החולים בו מיועדים לעשות את ההשתלה.