סרטן המעי הגס הוא אחד הסרטנים השכיחים ביותר – הסיכוי לחלות בו לאורך החיים עומד על כ-5%. בשנים האחרונות אנו עדים לעליה בהימצאות סרטן המעי הגס באנשים צעירים: כ-20% ממקרי סרטן המעי גס מאובחנים כיום באנשים מתחת לגיל 50.
למזלנו, סרטן המעי הגס לא צומח “ישירות” מרירית תקינה של המעי הגס, אלה קודם לו גידול שפיר שנקרא “פוליפ”. הסרת פוליפ בתחילת דרכו תמנע את הפיכותו לסרטן. פוליפים במעי הגס ניתנים לזיהוי כבר כאשר הם קטנים מאוד- מילימטרים ספורים בלבד, ואינם גורמים עדיין לשום תסמינים. פוליפ במעי הגס הינו ממצא שכיח ביותר: בכ- 10-20% מאנשים בני 50 נמצא לפחות פוליפ אחד, ושכיחות הפוליפים הולכת וגדלה עם הגיל. אם ככה, המטרה החשובה ביותר של קולונוסקופיה (בנוסף לאבחון מוקדם של סרטן מעי גס) היא זיהוי פוליפים והסרתם- כולל הקטנים ביותר.
כריתת פוליפים קטנים הינה פעולה שכיחה ומתבצעת יום יום ע”י רוב הגסטרואנטרולוגים. הסיכוי לסיבוכים (דימום או נקב) בהסרת פוליפים קטנים הוא נמוך מאוד, והפעולה מאריכה רק במקצת את זמן ביצוע הקולונוסקופיה.
לעתים נדירות יותר (בכ- 5-10% מאנשים מעל גיל 50) נתגלים במהלך קולונוסקופיה פוליפים שהסרתם עשויה להיות קשה יותר. מדובר בפוליפים גדולים יותר, אבל לא רק. פוליפים שטוחים (ללא גבעול), כאלה שנמצאים במיקום בעיתי במעי הגס גם עלולים להיות קשים יותר לכריתה. בכל המקרים האלה הסיכוי להסרה מלאה של הפוליפ הולך וקטן, והסיכון לסיבוכים (דימום או נקב) הולך וגדל.
הסרה של פוליפים מורכבים דורשת צוות מיומן לו ניסיון רב בהסרת פוליפים מורכבת. הסרת פוליפ מורכבת מחייבת הכשרה מיוחדת של המבצע אותה. לכן חלק ניכר מגסטרואנטרולוגים יעדיפו לא לבצע את הפעולה בעצמם, אלה להפנות את המטופל לרופא/ה גסטרואנטרולוג/ית לו/ה יש הניסיון והכישורים הנדרשים. בידיים מיומנות, ניתן יהיה להסיר בקולונוסקופיה גם פוליפים מורכבים ברוב המקרים ולפתור את המטופל מניתוח כריתת קטע מן המעי. ברור לחלוטין, שגם אחרי כריתה מוצלחת של פוליפ מורכב, יהיה צורך במעקב קולונוסקופי לעתים תכופות יותר על מנת לוודא שהפוליפ לא חוזר ולא צומחים פוליפים חדשים.
תדירות המדוייקת של קולונוסקופיה תיקבע על ידי גסטרואנטרולוג/ית שביצע/ה את הכריתה על סמך מאפיינים רבים של הפוליפ, כולל תוצאות הביופסיה אליה כל פוליפ כזה נשלח.
בהקשר זה חשוב תמיד לזכור: אבחון מוקדם חהסרה של פוליפים בבדיקת קולונוסקופיה תקופתית – זהוי הפעולה החשובה ביותר במניעת סרטן המעי הגס. האחריות של כולנו הייתה ונשארה: לא להזניח אף סימפטום (כאב בטן חדש, צואה דמית, שינוי בהרגלים המעיים) וגם לגשת לבדיקת קולונוסקופיה בגיל 45-50 כאשר אין שום תסמין.
בדיקה אחת עשויה להציל חיים.
זה בידינו.