עצירות, באנגלית Constipation, היא תופעה נפוצה אצל נשים וגברים כאחד, ומשמעותה שינוי בהרגלי היציאות ומתן צואה. באופן כללי, נהוג להגדיר עצירות כתופעה שבה חולפים כמה ימים ללא התרוקנות, אך יש המגדירים את התופעה גם כשינוי דפוס במתן הצואה, לדוגמה צואה קשה, תחושת התרוקנות לא מלאה, מאמץ רב מהרגיל בזמן היציאות או ירידה בתדירות היציאות לפחות משלוש פעמים בשבוע. אם התופעה מופיעה לפחות ברבע מהזמן לאורך תקופה של שלושה חודשים, כנראה שסובלים מעצירות כרונית ומומלץ לפנות לייעוץ רפואי.
מה הגורמים העיקריים לעצירות קשה או כרונית?
יש סוגים שונים של עצירות, ולכל סוג יש גורמים שונים המביאים לתופעה:
- עצירות תפקודית הנובעת לרוב מהפרעה בתפקוד המעי הגס.
- עצירות הנובעת ממחלות ומנטילת תרופות שונות, לדוגמה תרופות כימותרפיות או פסיכיאטריות. מחלות העלולות לגרום לעצירות – סוכרת, קרוהן, דלקת במעי, תת פעילות או פעילות יתר של בלוטת התריס, מחלות נוירולוגיות ועוד.
- בעיית התרוקנת עקב הפרעה בתפקוד שרירי רצפת האגן, רקטוצילה, צניחת רחם, פיסורה וכו’.
- מצבים פיזיולוגיים שונים הגורמים לעצירות לרבות תזונה דלת סיבים, שתייה בכמות לא מספיקה, דיאטה חריפה ועוד.
מה ניתן לעשות מבחינה תזונתית יומיומית כדי להקל על תופעת העצירות?
אחת הסיבות העיקריות לעצירות היא תזונה לקויה והיעדר בפעילות גופנית. חשוב לציין כי עצירות לא מוגדרת כמחלה אלא כסימפטום בלבד, ולרוב התופעה מעידה על תזונה דלה בסיבים תזונתיים ומים. התופעה עלולה לגרום לכאבים וחוסר נוחות, לכן יש להקפיד על תזונה נכונה ובריאה, להרוות את הגוף בהרבה מים ולהקפיד על פעילות גופנית סדירה.
כדי להקל על ההפרעה ולהימנע מעצירות, עליכם להקפיד על אורח חיים בריא ולאמץ את 3 הכללים הבאים – תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, שתיית מים על פי הכמות המומלצת לאדם ביום, פעילות גופנית.
אם סובלים מעצירות, וכל עוד הסיבה אינה בריאותית (מחלה, תרופה וכדומה), חשוב לעבור לתזונה יומיומית עשירה בסיבים תזונתיים ממיסים ולא ממיסים. המומחים ממליצים להקפיד על הכללים הבאים:
- לשתות הרבה מים, לפחות 10-8 כוסות מים ביום, עדיף לשתות מים ולהימנע ממשקאות ממותקים, קפה, תה ומיצים תעשייתיים. אפשר לשלב בתזונה מרקים ומיצים סחוטים וטריים.
- להוסיף לתפריט היומי ירקות ופירות עשירים בסיבים תזונתיים. כדאי להכין סלט קטן לכל ארוחה ולשלב ירקות ופירות בצבעים שונים. מומלץ לצרוך ירקות ופירות, עדיף עם הקליפה, למשל גזר, פלפל אדום, תפוח עץ, תות שדה, קיוי וכו’.
- להוסיף לתזונה היומיומית מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כגון: ירקות, פירות, קטניות כמו עדשים, חומוס, שעועית ואפונה, דגנים (עדיף מלאים) כמו חיטה, שיבולת שועל, שיפון, אורז חום ושעורה, פירות יבשים ואגוזים.
- לצרוך קבוע תוספי סיבים תזונתיים, למשל סובין חיטה, סובין שיבולת שועל, דגני בוקר מועשרים בסיבים וגרנולה.
סוגי הטיפול בעצירות
כאמור, עצירות יכולה להיות הפרעה חד פעמית או כרונית, אם היא מופיעה בגלל סיבה ידועה כמו תרופה אפשר להפסיק את נטילת התרופה והעצירות צפויה לחלוף מאליה, בהתאם לצורך יש לפנות לרופא כדי לשנות מינון או להחליף תרופה. אם העצירות נובעת ממחלה יש לטפל בבעיה הרפואית ולאזן את תסמיני המחלה, כך לדוגמה עצירות מהווה תסמין משני למחלות כמו סוכרת ופרקינסון.
במקרים רבים, הטיפול היעיל ביותר הוא שינוי תזונתי הכולל גם שינוי באורח חיי המטופל. טיפול טבעי בעצירות מבוסס על שינוי באורח החיים, ניהול נכון של התזונה היומיומית, שילוב פעילות גופנית באופן מסודר והדרגתי והפחתת מתח ולחץ נפשי.
במצבים מסוימים אפשר לטפל בעצירות גם באמצעות חוקן המכיל תמיסות שונות, וכאשר סובלים מבעיות התרוקנות או אם קיימת הפרעה תפקודית של רצפת האגן ניתן להחדיר נרות גליצרין (או נר מומלץ אחר) דרך פי הטבעת. יש גם תכשירים אוסמוטיים ומשלשלים ממריצים שיכולים לסייע וכיום יש גם תרופות חדשות שמגבירות את תנועתיות המעי, ובמקרים חריגים הרופא ימליץ על ניתוח לאחר הרכת תפקוד המעי.