הדמיית MRI (בדיקת תהודה מגנטית) היא טכנולוגיה רפואית מתקדמת המאפשרת לרופאים לקבל תמונות מפורטות ומדויקות של איברים ורקמות בגוף. טכנולוגיה זו מהווה פריצת דרך בעולם האבחון הרפואי, ומספקת מידע חיוני וחסר תקדים על מבנה הגוף ותפקודו.
הבדיקה מתבצעת בתוך סורק MRI שצורתו כצורת גליל ארוך, ומתבססת על שדות מגנטיים חזקים וגלי רדיו. באמצעות הטכנולוגיה ניתן לייצר תמונות חתך של האיבר הנבדק בזוויות של 360 מעלות, ברזולוציה גבוהה ואיכותית, באופן שמאפשר לרדיולוגים לדייק מאוד באבחון.
כמו לכל בדיקה, גם לבדיקת MRI יש הנחיות הכנה ספציפיות. הקפדה על ההנחיות תאפשר לקבל תוצאות מדויקות ביותר. פנינו לאילן ברק, מייסד ומנכ”ל BMC מדיקל סנטר, שבקריית אונו, שהדגיש בפנינו את ההנחיות החשובות לקראת הבדיקה.
ברוב המקרים בדיקת MRI דורשת הכנה מינימלית, אלא אם הרופא המטפל הנחה אחרת. מזון ושתיה – בעיקרון, ניתן לאכול ולשתות כרגיל ביום הבדיקה. במקרים מסוימים, ייתכן שהנבדק יתבקש לא לאכול או לא לשתות במשך כמה שעות לפני ביצוע סריקת MRI, תלוי מהו האיבר הנבדק ומה הרופא מחפש. במקרים אחרים, ייתכן שההנחיה תהיה לשתות כמות גדולה של מים לפני הבדיקה, ולהתאפק מללכת לשירותים.
תרופות – חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי נטילת תרופות באופן קבוע, הרופא ייתן הנחיות מדויקות לגבי המשך נטילת התרופות לפני הבדיקה.
רגישויות ואלגיות ידועות – חשוב לדווח על כל אלרגיה או רגישות שעלולה להשפיע על הבדיקה. הדיווח הוא קריטי, מכיוון שלעיתים יש צורך בהזרקת חומר ניגוד, על מנת לקבל תמונות ברורות יותר של האיבר הנבדק. חומר ניגוד זה עלול לגרום לתגובות אלרגיות אצל אנשים רגישים.
אם אתם אלרגיים, הרופא המטפל יבחן את מצבכם וימליץ על הטיפול המתאים. במקרים מסוימים, אפשר לבצע את הבדיקה ללא חומר ניגוד, או להשתמש בחומר ניגוד חלופי. במקרים אחרים, ייתכן שיהיה צורך לדחות את הבדיקה או לבצע בדיקה חלופית.
במקרה ומתרחשת תגובה אלרגית לאחר הבדיקה, הצוות הרפואי יהיה ערוך ומוכן לטפל בכם באופן מידי.
פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה)- בדיקת MRI מתבצעת בתוך הסורק שצורתו, כאמור כצורת גליל. אנשים הסובלים מקלסטרופוביה עלולים לחוות את הבדיקה כמלחיצה במיוחד. המרחב המצומצם של מכשיר ה-MRI עלול לעורר תחושות של חנק וחוסר אוויר, ולהוביל לתחושת פאניקה. לכן חשוב לשוחח עם הרופא המטפל לפני הבדיקה. סביר להניח שהרופא ימליץ על לקיחת תרופת הרגעה לפני הבדיקה.
חשוב גם לשתף את מבצע הבדיקה ואת הצוות הרפואי שבמכון, על החרדה שלכם. כך יוכל הצוות להיערך מראש, ולהציע לכם אפשרויות שונות להקל על החרדה, כמו מוזיקה- האזנה למוזיקה יכולה לסייע בהסחת הדעת ולהפחתת החרדה; נוכחות מלווה- במרבית המקרים, יאפשרו לכם להיכנס לחדר הבדיקה עם מלווה; ביצוע הבדיקה בחלקים; אפשרות לבצע את הבדיקה במכשיר מרווח יותר מהסורקים הרגילים.
היריון והנקה – נשים בהיריון ונשים מניקות צריכות ליידע את הצוות הרפואי על מצבן לפני ביצוע בדיקת MRI. בדרך כלל, בדיקת MRI אינה מומלצת במהלך ההיריון, אלא אם יש צורך רפואי חיוני; בבדיקות MRI מסוימות משתמשים בחומר ניגוד, שעשוי להיות מופרש בחלב אם ולהשפיע על התינוק.
הסרת פריטים שעלולים להכיל מתכת – מכיוון שסורק MRI פועל באמצעות שדות מגנטיים חזקים מאוד, יש צורך להסיר לפני הבדיקה כל פריט שעלול להכיל מתכת, לרבות תכשיטים, פירסינג, שעונים, עטים, אולרים, משקפיים, כרטיסי אשראי וכרטיסים אחרים המכילים נתונים מגנטיים, סיכות, סיכות ראש ופריטים מתכתיים דומים, שעלולים לעוות תמונות MRI, בגדים עם כפתורי מתכת, רוכסנים ממתכת, או פריטי מתכת אחרים.
כן יש להוציא שיניים תותבות, מכשירי שמיעה ופאות (באופן מפתיע, פאות מסוימות עלולות להכיל כמויות קטנות של מתכת).
חלקי מתכת בתוך הגוף -חשוב מאוד ליידע את מבצע הבדיקה על אביזרים רפואיים המושתלים בגוף, כמו גפיים או מפרקים מלאכותיים, סטנטים, קוצב לב, דפיברילטור לב מושתל, משאבת אינסולין, השתלות בעמוד השדרה, התקנים תוך רחמיים. כן יש ליידע על רסיסי מתכת בגוף כתוצאה מירי, קליעים, שברי מתכת בעיניים כתוצאה מריתוך.
ביגוד – חשוב להגיע עם ביגוד נוח. לעיתים תתבקשו להחליף את בגדיכם לחלוק של בית החולים, על מנת למזער את הסיכון בלבישת בגד שעלול להכיל מתכת.
הכנה נכונה לבדיקת MRI היא המפתח להצלחת הבדיקה. הקפדה על ההנחיות שניתנו לכם, תסייע בקבלת תוצאות מדויקות ותחסוך זמן יקר.