בשנים האחרונות, נמנה לחץ דם גבוה בין הבעיות הרפואיות השכיחות ביותר המשפיעות על חיינו. תזונה, גנטיקה ועישון הם חלק מרשימה ארוכה של גורמים המביאים להיווצרותו. אז איך בכל זאת ניתן להתמודד עם התופעה? המדריך הבא הוא בשבילכם
כתבה: רויטל מור
אחת הבעיות השכיחות יותר בעידן המודרני היא ההתמודדות עם מה שמוכר כ”רוצח השקט” – לחץ דם גבוה. ישנם כמה גורמים לעלייה בלחץ הדם וביניהם – גיל או גנטיקה, אך נראה כי לרוב היא נוצרת דווקא עקב ניהול אורח חיים מעורב. במקרים חמורים יותר, חשוב להיעזר גם בתרופות מומלצות על־ידי הרופאים, אולם אם ידוע על קיומה של נטיה קודמת, מומלץ להימנע מלכתחילה ולסגל הרגלי חיים בריאים. במדריך שלפניכם שש המלצות חמות שיהפכו את חייכם ללחוצים פחות.
הפסקת עישון
לעישון השפעות קצרות וארוכות טווח, כאשר על זו ארוכת הטווח ההשפעה חמורה יותר ומתבטאת בדופנות כלי הדם. החומרים השונים המצויים בסיגריות עשויים לגרום לדלקות והצרות כלי הדם וכתוצאה מכך – לקושי בהזרמת הדם דרכם על-ידי הלב ובהעלאת לחץ הדם. לכן, הפסקת עישון תפחית נזקים ארוכי טווח לדופנות כלי הדם, תאפשר תיקון עבור חלקם וכן תמנע לחץ דם גבוה ועלייה בקצב הלב.
הגבלת כמות הנתרן (המלח) במזון
אנשים שונים מגיבים באופן שונה לכמויות גדולות של נתרן (מלח) במזון. ישנם אנשים הרגישים למלח שבעקבות צריכה גבוהה יחוו לחץ דם גבוה, וישנם הרגישים פחות, שיתמודדו עם עודפי המלח על־ידי הפרשתם בשתן וכך השפעתו תהיה נמוכה יותר. על כן, מומלץ להפחית את צריכת המלח במזון כדי לסייע בהורדת לחץ הדם. ניתן לעשות זאת באמצעות הכנת אוכל ביתי ופחות מתועש שיכיל כמות מלח נמוכה ובצריכת מזונות העשירים באשלגן – המתחרה עם הנתרן על הקולטנים בגוף וכתוצאה מכך מביא לכמות קטנה יותר של נתרן ולהקלת הלחץ על דופנות כלי הדם. בין המזונות העשירים באשלגן שתוכלו לצרוך – בננות, תפוזים, פטריות, עגבניות, דגים, סלק, אבוקדו ועוד. כמו כן, עבור אנשים הסובלים מבעיות בכליות, חשוב להמנע מצריכת אשלגן גבוהה מדי.
תזונה נכונה
תזונה נכונה יכולה גם היא להשפיע על רמות לחץ הדם והורדתו. ריבוי באכילת פירות וירקות מגוונים, צריכת 100 גרם חלבון ליום לכל הפחות ומיעוט בסוכרים ופחמימות – יסייעו לכם בשמירה על לחץ דם נמוך. מזונות נוספים שצריכתם אף היא עוזרת להתמודד עם לחץ דם גבוה: קקאו ושוקולד מריר, שום והורדה של צריכת קפאין. יתרון נוסף של תזונה נכונה הוא סיוע בירידה במשקל, שבתורו גם יתרום להורדת לחץ הדם.
הגבלת כמות האלכוהול
שתיית יינות – בפרט אדומים בהם מצויים נוגדי חמצון רבים, יכולה למנוע התפתחותן של מחלות לב וכלי דם. עם זאת, צריכת אלכוהול מוגזמת, בין אם של יין ובין אם של בירה, וודקה או ערק – עשויה להביא להשפעה הפוכה ולעלייה בלחץ הדם. לכן, מומלצת צריכת אלכוהול מתונה שלא עולה על 300 ג’ לגברים ו-150 ג’ לנשים ליום.
פעילות גופנית, יוגה ומדיטציה
פעילות גופנית תורמת לבריאות הלב וכלי הדם. הקפדה על כארבעים דקות פעילות בעצימות בינונית עד גבוהה 3-4 פעמים בשבוע, תביא לחיזוק שריר הלב ולהורדה ברמות לחץ הדם. גם פעילויות כמו יציאה לטיולים ארוכים עם הכלב, רכיבה על אופניים בפארק, הליכה ברגל ואפילו כאלו טבעיות כמו עשיית מדיטציה ויוגה – יסייעו לכם בשמירה על לחץ דם תקין ובהורדת רמות המתח.
הוספת תוספי תזונה
גם אם אורח החיים הקדחתני אינו מאפשר להירגע, לישון היטב ולהקדיש זמן רב לפעילות גופנית או מדיטציה, עדיין תוכלו לעזור לגופכם להתמודד עם לחץ דם גבוה על ידי לקיחת תוספי תזונה. תוספי תזונה המכילים אומגה 3, אשלגן, סידן, ואפילו ויטמין C יכולים לעזור ולהשתלט על לחץ דם גבוה והורדתו. חשוב להתייעץ עם רופא טרם נטילת התוספים כדי לשלול בעיות שונות.
לסיכום, לחץ דם גבוה הוא מצב המסוכן לבריאות. אמנם קיומו כמעט ואינו מורגש אך התוצאה עקב עלייתו – יכולה להיות חמורה. שינוי באורח החיים יאפשר התמודדות עם הבעיה גם ללא תרופות וגם תוך לקיחת תרופות במצבים קשים במיוחד.