אחד מסוגי הסרטן השכיחים ביותר בקרב נשים הוא: סרטן צוואר הרחם. צוואר הרחם הינו הקצה התחתון והצר ביותר של הרחם. כאשר מדובר בסרטן צוואר הרחם מדובר על סרטן אשר מתפתח לאט ולכן, לא פעם כאשר לא מאבחנים אותו בזמן, מדובר ברשלנות של ממש.
בטרם מופיעה הממאירות בצוואר הרחם, התאים בצוואר הרחם עוברים שינויים שבגינם מתחילים להתפתח אט אט תאים חריגים. בתחילה לא מדובר בתאים ממאירים, אך אם התאים הללו לא יקבלו את הטיפול המתאים, הם יתרבו לתאים ממאירים שיתפשטו בעומק צוואר הרחם וברקמות הסמוכות לצוואר הרחם. הגורם הכמעט בלעדי לצוואר הרחם הוא נגיף אשר נקרא: נגיף הפפילומה. נגיף זה יכול לפתח יבלות שפירות בצוואר הרחם או לפתח נגעים טרום ממאירים או ממאירים בצוואר הרחם.
מי מצויה בקבוצת הסיכון של מחלת סרטן צוואר הרחם?
ניתן לומר שכל אישה פעילה מינית יכולה להדבק בנגיף הפפילומה ובשל כך, כל אישה פעילה מינית מצויה בקבוצת הסיכון של סרטן צוואר הרחם. אולם, מרבית הנשים שחולות במחלה זו הן נשים המצויות בתום העשור השני ותחילת העשור השלישי לחייהן. ישנן נשים אשר יש להן סיכוי גבוה יותר לפתח את מחלת סרטן צוואר הרחם כגון: נשים אשר ילדו מספר רב של לידות, נשים שהחלו לקיים יחסי מין בגיל צעיר, נשים אשר מעשנות, נשים אשר משתמשות בגלולות, נשים בעלות מערכת חיסונית חלשה ועוד.
החשיבות של גילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם
חשוב מאוד לדעת שסרטן צוואר הרחם איננו גורם לתסמינים שונים בשלבים המוקדמים שלו ולכן, על מנת לזהות אותו מוקדם יש להקפיד על בדיקה גניקולוגית שגרתית מדי בשנה בשנה. בדיקה זו חייבת לכלול את משטח צוואר הרחם. משטח זה מזהה תאים חריגים בצוואר ועלול לסייע בגילוי תאים טרום ממאירים שיכולים להתפתח לממאירים אם לא יינתן טיפול מתאים בו בזמן.
התסמינים של מחלת צוואר הרחם מתחילים להופיע כבר בשלב שהמחלה מצויה לרוב במצב מתקדם. תסמינים אלה יכללו: דמם לדני חריג, הפרשה לדנית חריגה, כאבי אגן, כאבים או דימום בעת יחסי מין ועוד. כל אישה אשר סובלת מאחד התסמינים הללו, חייבת לגשת לרופא לצורך בדיקה. הרופא לרוב יבצע בדיקת פאפ שהיא בדיקת משטח צוואר הרחם. אם ימצאו תאים חריגים בבדיקה זו, הם יעברו ביופסיה בכדי לוודא האם הם שפירים, טרום סרטניים או סרטניים. ככל שמגלים מוקדם יותר את המחלה, כך יש סיכוי גבוה יותר להחלים
רשלנות באבחון סרטן צוואר הרחם
ישנן לא מעט תביעות המוגשות על ידי נשים שחלו בסרטן צוואר הרחם, בגין רשלנות רפואית סרטן צוואר הרחם. מכיוון שמדובר בסוג מחלת סרטן אשר מתפתחת באופן איטי ושניתן לגלות אותה מוקדם ובכך להגדיל משמעותית מאוד את הסיכויים של האישה להחלים ממחלה זו, הרי שכל מקרה שבו רופא לא הציעה לאישה בטווח הגילאים המתאימים בעת ביקור אצלו לבצע בדיקת פאפ או כל מקרה אחר שבגינו הגניקולוג לא אבחן בזמן את מחלת סרטן צוואר הרחם של האישה ובגין זאת המחלה התגלתה רק בשלבים המתקדמים שלה, הוא מקרה של רשלנות שעלול לפגוע באופן מהותי בבריאותה ובחייה של האישה.
איחור באבחון סרטן צוואר הרחם יכול לגרום לאישה לגלות את המחלה שלה רק בשלב שבו היא תידרש לעבור טיפולים קשים שיעיבו על חייה, במקום לבצע פעולה פשוטה יחסית של צריבת תאים טרום סרטניים שהיו מתגלים בבדיקה. כמו כן, אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם לא פעם יכול להציל באופן ממשי את חייה של האישה ואת פוריותה ולכן, כאשר הוא איננו מאובחן בזמן בשל גורם רפואי כלשהו, זוהי עילה לתביעת רשלנות רפואית.