מי השתייה המגיעים לברז בבתים בישראל נחשבים למים טובים ובטוחים לשתייה. עם זאת, באחוז ניכר מהבתים ובתי העסק בישראל ניתן למצוא מערכות סינון מים אלו או אחרות, החל מקנקן “בריטה” המכיל פילטר פחם ועד למערכת סינון מים מתחת לכיור, כפי שניתן למצוא בלא מעט בתים. הסיבות לכך עשויות להיות שונות, דוגמת מערכות הצנרת הקיימות בבתים ובניינים רבים אשר בעצמן מתפרקות עם השנים ומכניסות חומרים שונים למים. מהן סוגי מערכות סינון המים העיקריים והרלבנטיים עבור רובנו וכיצד פועלות מערכות אלו?
מערכת סינון מים מתחת לכיור
זוהי כאמור ההעדפה של ישראלים רבים, מסיבות שונות – מערכת סינון מים מתחת לכיור אינן תופסות מקום חשוב על השיש או במטבח עצמו, הן מוסתרות מהעין ואינן מהוות מפגע אסתטי וחשוב מכל – הן מספקות מים נקיים וטעמים מאוד לשתייה.
ישנם סוגים שונים של מערכות לסינון מים מתחת לכיור, ואלו נבדלות ביניהן גם במספר הפילטרים השונים בהם עוברים המים עד שהם מגיעים לברז הייעודי עבורם. במרבית המקרים מדובר בשילוב בין סוגים שונים של מסננים, ביניהם פילטר פחם המאפשר לתפוס חלקיקים מזיקים, לנקות את המים מהם ולספק מים טעימים הרבה יותר. שיטת הפחם הפעיל היא נפוצה ביותר כיום, אך אינה מספיקה תמיד בפני עצמה. ישנם דברים שהפחם הפעיל אינו יודע לטפל בהם כמו שצריך, ולכן מהווה לרוב רק חלק אחד מתוך תהליך הסינון כולו
מערכות אוסמוזה הפוכה
אלו הן כבר מערכות גדולות ועוצמתיות יותר, בהן משתמשים בעיקר באופן מסחרי (ולא בבתים פרטיים). עם זאת, כן ניתן למצוא מערכות סינון מים ביתיות הפועלות במספר שלבים שונים, כאשר אחד מהשלבים הללו כולל שימוש באוסמוזה הפוכה. שיטה זו משמשת גם לצורך התפלת מי ים, כפי שעושים בארץ בכמויות גדולות במספר מפעלי התפלה שהוקמו כאן בעשרים השנים האחרונות.
העיקרון העומד בבסיסן של מערכות אוסמוזה הפוכה הוא פשוט יחסית – המים מועברים בלחץ גבוה דרך חומר מסוים המסנן אותם, וכך ניתן להיפטר מחומרים מזיקים שונים שאינם אמורים להיות במים, כמו גם ממלחים ומינרלים.
מסננים מכאניים
מלבד למערכות לסינון וטיהור המים נעשה בבתים רבים גם שימוש במסננים מכאניים שונים. כאן הכוונה היא בעיקר למסננים פשוטים יחסית דוגמת אלו המותקנים על ראשי הברזים עצמם. מסננים אלו מונעים מעבר של חלקיקים החל מגודל מסוים, ולכן מאפשרים לנקות את המים מחלקיקים אלו אך לא מגורמים מזהמים רבים אחרים, דוגמת חיידקים. לכן השימוש בהם הוא אמנם רצוי ומומלץ, אך גם כאן – רק בתור שלב מקדים לסינון יסודי יותר, ולא בתור כל הסינון כולו…
לאן מחברים את מערכת סינון המים?
נקודה מרכזית וחשובה להבנת אופן הפעולה של מערכות סינון מים היא – לאן מחוברת המערכת? על פי המקום אליו היא מחוברת, כך נוכל להבין טוב יותר כיצד מסוננים המים באותו מקום.
מצד אחד, קיימות מערכות סינון מים רבות המחוברות ישירות לברז הראשי של המים של הבית/דירה, או אפילו לברז הראשי של הבניין כולו. מערכות אלו כבר מוציאות ממים מסוננים ונקיים לבניין/בית כולו, ולרוב מדובר במערכות גדולות וחזקות יחסית, המטפלות בכמויות גדולות של מים במהירות רבה יחסית.
בנוסף לאלו ניתן למצוא סוגים שונים של מערכות סינון אשר אינן נמצאות תחת הלחץ של רשת המים כולה, אלא מתחברות אל הברז ישירות, דוגמת מסננים מכאניים למיניהם.
אל כל אלו מצטרפים מסנני מים חיצוניים, דוגמת אלו שניתן למצוא בקנקנים וכדים למיניהם, אליהם מוזגים מים מהברז.
אופן הפעולה של מערכת סינון המים נקבע כאמור גם על פי המקום בו היא מקבלת את המים.