נחירות עלולות להתרחש באופן קבוע או לסירוגין בלילה. האנשים שלרוב נמצאים בקבוצת סיכון לתופעה הם גברים או אנשים בעלי עודף משקל, אך באופן כללי נחירות היא בעיה הנוגעת לשני המינים. בעיית הנחירות הופכת קשה יותר ויותר ככל שמתבגרים, והיא עלולה לגרום לבעיות בשינה של הנוחרים עצמם ושל בני/בנות זוגם, מה שמוביל לשינה עגומה שפוגעת בתפקוד היומיומי ולעייפות כרונית.
שתי הבעיות הנפוצות הקשורות בנחירות ומשפיעות על הבריאות הן פגיעה בתפקוד לאורך היום ומחלות לב. מחצית מהאנשים אשר נוחרים בקול רם סובלים מתופעת דום נשימה בשינה.
בזמן שאנחנו ישנים, השרירים בגרון שלנו רפויים, הלשון צונחת לאחור, ונתיב האוויר נהפך לצר. כשאנחנו נושמים, הרקמות הרכות מתחילות לרטוט.
כתוצאה מרטט של רקמות רכות בנתיב האוויר, היות ונוצר נתיב אוויר צר המוקף ברקמות רפויות ורוטטות לכן כשעובר דרכן אוויר כתוצאה מהמשימה נוצרים קולות נחירה.
סימפטומים שצריכים להדליק אור אדום לנוחרים
אנשים שנוחרים משמיעים קולות רוטטים ומרעישים בזמן שהם נושמים במהלך השינה, דבר שיכול לגרום לדום נשימה בשינה. עליכם להיוועץ ברופא במידה ואתם נוחרים ויש לכם אחד מן הסימפטומים הבאים:
- עייפות מוגברת במהלך היום.
- כאבי ראש בבוקר.
- עלייה במשקל.
- כשמתעוררים בבוקר ולא מרגישים עירניים.
- שינויים ברמת הריכוז, הזיכרון ותשומת הלב לפרטים.
- הפסקות בנשימה שנצפו במהלך השינה.
אנשים נוחרים בדרך כלל אינם מודעים לבעיית הנחירות שלהם והם חייבים להסתמך על השותפים שלהם לשינה. חלק עלולים להתעורר בלילה כאשר הם משתנקים ונאנקים לנשימה, אך זה קורה לעיתים רחוקות.
שינויים באורח החיים כדוגמת ירידה במשקל, הימנעות מאלכוהול סמוך לשעת השינה או שינה על הצד יכולים לסייע בהפסקת הנחירות.
כמו כן, קימיים מכשירים רפואיים וניתוח שעוזרים בהפחתת הבעיה המטרידה של הנחירות. עם זאת, הנ״ל אינם מתאימים או הכרחיים לאלו מאיתנו שנוחרים.
דרכים להתמודד עם בעיית הנחירות לפני שניגשים לפתרונות רפואיים
- ירידה במשקל.
- הימנעות מכדורי הרגעה, כדורי שינה ואנטיהיסמטמנים (תרופות אנטי- אלרגיות) לפני שינה.
- להמנע מאלכוהול לפחות ארבע שעות לפני השינה ומארוחות כבדות או חטיפים שלוש שעות לפני השינה.
- לסגל שעות שינה קבעות.
- לישון הצד ולא על הגב.
טיפול רפואי לנחירות
במידה והשינוי באורח החיים שמצוין בנקודות הנ״ל אינו עוזר, פונים לרופא.
רופא מומחה אף אוזן גרון יבדוק את ההסטוריה הרפואית, יבצע בדיקה גופנית ויחליט האם נחוצה התייעצות עם מומחה שינה ובמבחן שינה שיקבע האם יש כאן מקרה של דום נשימה בשינה והאם הנחירות משפיעות על איכות השינה שלך. בהסתמך על תוצאות מבחן השינה יוצגו לך שורה של אפשרויות לטיפול בתופעת הנחירות. אלו האפשרויות העיקריות:
- שינוי באורח החיים, כלומר המנעות מגורמי היסכון שמופיעים למעלה כמו המנעות מתרופות ואוכל לפני השינה ושינוי תנוחת השינה.
- ניתוח (בדרך כלל בגב הגרון ובחלל הפה, לעתים גם באף אם מתאפשר). במהלך הניתוח משתמשים במגוון מכשירים רפואיים ביניהם אזמל, לייזר ומכשירים שמופעלים על ידי גלי מיקרו. אלו בדרך כלל מכשירים שפותחו על ידי רופאי שיניים ונועדו לטיפול בחלל הפה.
- התקנים דנטליים / מכשור אחר במצבים מסוימים.
זכרו כי לתופעת הנחירות סכנות בריאותיות נלוות, כך שגם אם אתם נוחרים מאז שאתם זוכרים את עצמכם – אין משמעות הדבר שעליכם לקבל את זה כגזירת גורל. גשו להתייעץ עם רופא מומחה, ואולי תרוויחו שיפור משמעותי באיכות החיים ובמקרים מסוימים אף תצילו את בריאותכם.