ד”ר אולגה רז ראש תחום תזונה קלינית הפקולטה למדעי הבריאות אוניברסיטת אריאל: רוב בני הנוער אוכלים ממתקים באופן קבוע, רבים מהם יגדלו להיות מבוגרים עם משקל יתר וכבר היום ישנם ילדים עם סוכרת ויתר לחץ דם .
בסקר נמצא כי 99.6% מבני הנוער צורכים ממתקים בקביעות, 94.3% שותים בקביעות משקאות ממותקים. בסך הכל כ- 11% מסך צריכת הקלוריות ביום בקרב בני הנוער מגיעה ממקורות אלו.
בסקר השתתפו כ־5,000 בני נוער בגילאי 12-18, מבתי ספר בישראל. הם מילאו שאלונים בנוגע לאורח החיים והרגלי הבריאות והתזונה שלהם.
חלק מהנתונים מוכרים לאנשי המקצוע, אך חלקם הפתיעו. ידוע כי ישנה צריכת יתר של ממתקים ושתייה ממותקת כולל משקאות טבעיים. אך העובדה שילדים בישראל צורכים בממוצע כ 170 גרם סוכר במהלך יום אחד – זו עובדה מדאיגה ביותר. בהנחה שהנתונים קרובים למציאות, ננסה להבין מה המשמעות של נתון זה. 170 גרם סוכר לפי חשבון פשוט: אם כפית סוכר אחת מכילה כ- 5 גרם סוכר וכ-20 קלוריות, כדי להגיע לכמות הצריכה המדוברת יש לצרוך כ 34 כפיות סוכר שהן כ-680 קלוריות ביום. מצד שני, פחית אחת בלבד של משקה ממותק או מיץ טבעי מכילה כ 8 כפיות סוכר. כלומר אם נצרוך “רק” 3 פחיות שתייה קלה, נגיע כהרף עין לכדי 24 כפיות סוכר. ובנוסף לאלה ישנם חטיפים, סוכריות, גלידות, עוגיות, וופלים, עוגות, מוצרי שוקולד מגוונים כולל ממרחי שוקולד ואגוזים שונים, (ממרח אגוזים מכיל בעיקר סוכר, מופיע ראשון ברשימה ומעט אגוזים כ 13% אגוזים בלבד). לפי התחשיב שערכנו עכשיו 34 כפיות סוכר ביום כבר לא נתפס כמספר אסטרונומי עד בלתי אפשרי. נתוני הסקר מצביעים כי אנחנו מצליחים אף לעבור את צריכת הסוכר בארה”ב.
אלה מספרים מדאיגים מאד ואין פלא שילדי ישראל סובלים מעודף משקל, בדרגות שונות כבר בשלבי הילדות המוקדמת והם גדלים להיות מבוגרים הסובלים מעודף משקל והשמנת יתר. מבוגרים שיסבלו ממחלות נלוות כמו סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם, רמות מוגברות של שומנים בדם. מתברר כי תופעות אלו מתחילות להופיע כבר בילדים בגילאי 12-14 ואף פחות. אנשי מקצוע נתקלים בעבודתם בילדים וילדות צעירים שמגיעים לטיפול במצב של השמנת יתר.
“אסון הסוכר” זו האחריות שלנו כהורים. בכל בית ישראל כמעט, הארונות והמקרר עמוסים בדברי מתיקה. וכאשר משוחחים עם מטופלים שמעוניינים לרדת במשקל, שניתן לצפות מהם להבנה בנושא זה, נתקלים בהתנגדויות מהסוג של “הילדים חייבים מתוק”, או ” אם אני בדיאטה למה הילדים שלי צריכים לסבול?”. הסבל האמתי הוא שילד או ילדה בגילאים כל כך צעירים לוקים בסוכרת וביתר לחץ דם וזה מעבר לתחושת הדחייה שהם חווים בקרב קבוצת בני גילם.
אין הכוונה לאסור אכילת ממתקים, הרי ניתן לרכוש ממתק בכל רגע נתון בקיוסק קרוב אך וודאי אין צורך ליצור מאגרי ממתקים לחודש מראש. מחסן אגירה עם כמויות ממתקים זו תופעה לא אחראית מצד הורים. הדאגה המוגזמת שילדים יחוו חסר, פוגעת בהם ויוצרת תלות, שהרי צריכת סוכר גורמת לסוג של התמכרות. ככל שנצרוך סוכר נרצה עוד. מאמצי משרד הבריאות והחינוך, לא יועילו כלל אם בבתים יאגרו כמויות ממתקים, בסופו של דבר, וזו לא קלישאה, החינוך מתחיל בבית.
הפתרון אינו להוציא את הממתקים מבתיה”ס, שהרי הם זמינים ברוב הבתים. הפתרון האמתי טמון בדרך ארוכה של חינוך לתזונה ובריאות. יש להטמיע שיעורי תזונה כמקצוע חובה בבתיה”ס.
ובעניין הסוכר, אין המדובר רק בסוכר לבן/חום (שהם הינו הך רק פער המחיר עצום), אלא גם דבש, ריבה, אגבה, סילאן, גלוקוזה, פרוקטוזה, לתת, סירופ תירס ועוד. קראו את תוויות המוצרים שאתם רוכשים ומכניסים לביתכם וחשוב מכך לגוף שלכם ושל ילדכם – בעיקר כאשר למוצר יש טעם מתוק.