קרטוקונוס הינה מחלת עיניים הנחשבת למחלה קלה עד בינונית. מחלקת הקרטוקונוס משפיעה על מבנה וחוזק קרנית העין (החלון השקוף מסביב לצבע של העין). מחקרים אחרונים מראים כי שכיחות קרטוקונוס גובהה בהשוואה להערכות בעבר ועמודת על כמה מאות לחולה באוכלוסייה הכללית. נכון לעתה, לחולי קרטוקונוס ישנן פתרונות רבים ומגוונים והם זוכים לתפקוד ראייה תקין לגמרי.
גיל
ד”ר ניר ארדינסט מסביר כי לרוב המחלה מופיעה בגיל ההתבגרות המאוחר. בנוסף, מחלת הקרטוקונוס גם קיימת בילדים כאשר קרטוקונוס בילדים אינו שכיח אולם בהרבה יותר אגרסיבי ומתקדם מציין ד”ר ניר ארדינסט.
אבחון קרטוקנוס
מיפוי קרנית אחורי (המספק מידע אודות הקרנית האחורית) הינו כלי האבחון החשוב ביותר לאקטזיה של הקרנית (קרטוקונוס) ומעקב אחר קרטוקונוס. קרטוקונוס נקבע באמצעות מיפוי קרנת אחורי (ולא קדמי) המספק עלייה לא תקינה במישור הקרנית האחוריות, הדקקות של הקרנית ופיזור (חלוקה) לא תקינה של עובי הקרנית. שלושת שינויים אלו (עלייה במישור הקרנית האחורית, הדקקות ופיזור עובי) הינם הקריטריונים החשובים ביותר לאבחון קרטוקונוס. מיפוי קרנית קדמי מספק מידע אודות התללה בלבד.
טיפולים בקרטוקונוס בשלבים מוקדמים: משקפים
במצבים תת קליניים (לפני האבחון) ובשלב הראשון של המחלה בגיל ההתבגרות משקפיים יספקו מענה הולם.
משקפיים יעילים כל עוד האסטיגמציה נמוכה ובעלת תבנית שדומה לרגולרית (נורמלית). כאשר האסטיגמציה מחמירה ומשנה את תבניתה לארגולרית יש לעבור לעדשות מגע.
טיפולים בקרטוקונוס בשלבים מוקדמים:עדשות מגע
עדשות מגע לקרטוקונוס כוללים מגוון של עדשות מגע מסביר ד”ר ניר ארדינטס. להלן סוגי העדשות שנכללים לטיפול בקרטוקונוס: עדשות מגע רכות טוריות (צילינדר), עדשות מגע רכות לקרטוקונוס,עדשות מגע קשות לקרטוקונוס, עדשות מגע פיגיבק (עדשת מגע קשה על עדשה רכה), עדשת מגע היברידית (עדשה רכה בשילוב עדשה קשה במרכז) ועדשות מגע סקלרליות לסוגיהן (עדשת מגע קרניו-סקלרליות, סמי- סקלרליות, מיני-סקלרליות וסקלרליות מלאות).
טיפולים בקרטוקונוס בשלבים מוקדמים:קרוס-לינקינג (קישור צולב)
קרוס-לינקינג (קישור צולב) או באנגלית (Crosslinking)הינו טיפול שהתחיל בבני אדם עוד בשנת 2003.טיפול זה מסייע לחזק את קשרי הקולגן בקרנית ולכן מאט את התקדמות הקרטוקונוס. עם התקדמות הגיל יש תהליכי קרוס-לינקינג טבעיים בגלל חמצון ומשערים כי הדבר מסביר מדוע התחלה מתפרצת דווקא בצעירים.
חיזוק סיבי הקולגן מתבצע ע”י תהליך כימי שעיקרו מבוסס על קרינה אולטרה-סגולה באורך גל ממוצע של 370 ננומטר (קרינת אולטרה סגולה מסוג (Aיחד עם הזלפת טיפות של ויטמין או בשם במלא ריבופלבין בריכוז 0.1%. הקרינה אולטה סגולה יחד עם הריבופלביןגורמת להגברת הקישור צולב של סיבי הקולגן ובסופו של תהליך כימי זה מחזק את סיבי הקולגן. הטיפול מאוד יעיל בשלבים הראשונים של קרטוקונוס שבהם נצפים התקדמות (בעזרת מיפוי קרנית). ד”ר ניר ארדינסט מוסיף כי במידה והקרטוקונוס מאובחן בזמן והקרטוקנוס מתקדם בציר הזמן טיפול של קרוס-לינקינג מומלץ ביותר היות וביכולתו לעכב את התקדמות הקרטוקונוס ולמנוע את הצורך בניתוח השתלת קרנית.טיפולים נוספים בקרטוקונוס בשלבים מוקדמים כולליםהשתלת טבעות ומאידך טיפולים בקרטוקונוס בשלבים מתקדמים כוללים ניתוחי השתלת קרנית.
כותב המאמר אודות קרטוקונוס הינו ד”ר ניר ארדינסט הינו מהמרכז לקרטוקונוס