פרופ’ גדעון סהר, מנהל המחלקה לכירורגית לב חזה בסורוקה: “שני האחים פונו לסורוקה על רקע קרע של אבי העורקים, מצב מסכן חיים. חשוב שבמשפחות בהן קיים רקע היסטורי של מפרצת אבי העורקים, יבצעו בדיקות כדי לאתר בני משפחה הנמצאים בסיכון מוגבר”.
התמותה ממצב זה גבוהה מאוד וגדלה ביחס ישיר לזמן ממועד הקרע בשיעור של 1% לשעה. לכן יש חשיבות באבחון וטיפול יעיל ומידי .
זיהאד עמור, בן 32 מאזור הדרום, נשוי ואב ל – 5 ילדים, בריא בדרך כלל וללא היסטוריה רפואית כלשהי, התקבל במיון סורוקה כשהוא סובל מקרע של האורטה – מפרצת של אבי העורקים. הוא חש בכאבים עזים שמפלחים את בית החזה ללא שינויים באק”ג ולאור מצבו הקשה הוא הובהל לחדר ניתוח. בניתוח הוחלפו השסתום ואבי העורקים על ידי פרופ’ גדעון סהר מנהל המחלקה לכירורגית לב חזה בסורוקה.
4 שנים קודם לכן הובהל אחיו, מוחמד עמור, בן ה- 33 מסיבה דומה, לחדר הניתוח ועבר ניתוח מציל חיים על ידי ד”ר אורן לב רן, מומחה בכירורגית לב חזה בסורוקה.
אבי העורקים הוא העורק הגדול ביותר בגוף היוצא ישירות מהלב עובר דרך בית החזה לבטן ומוביל דם לכל אברי הגוף. קרע של אבי העורקים (דיסקציה של האורטה) הנו סיבוך נדיר וקטלני. התמותה ממצב זה גבוהה מאוד וגדלה ביחס ישיר לזמן ממועד הקרע בשיעור של 1% לשעה. לכן החשיבות באבחון וטיפול יעיל ומיידי.
מפרצת של אבי העורקים נגרמת בשל החלשות של דופן העורק ויכולה להופיע בשתי צורות: התרחבות חלל העורק באזור חולשת הדופן, או מפרצת חותרת, כלומר קרע בין שכבות דופן העורק.
דיסקציה של אבי העורקים שונה ממפרצת רגילה, היא עלולה להתרחש באותם מקומות כמו מפרצת רגילה, אך בניגוד למפרצת רגילה המתרחבת באיטיות על פני שנים בצורה בלתי מורגשת, דיסקציה מתרחשת בפתאומיות: זרם הדם מפריד בין שכבות הדופן של אבי העורקים ונוצרים שני חללים בדופן, כלומר אבי עורקים “דו קני”, מצב זה מסכן חיים באופן מיידי.
שני האחים סבלו כאמור מאותו סיבוך נדיר וקטלני ועברו בסורקה ניתוחים מורכבים.
פרופ’ גדעון סהר, מנהל המחלקה לכירורגית לב חזה בסורוקה: “זיהאד הובהל בדחיפות לחדר ניתוח, עקב מפרצת באורטה. הניתוח היה מורכב עוד יותר, שכן מעבר למפרצת סבל המטופל מקרע של השסתום המוביל דם מהלב. בניתוח בוצעה החלפה של אבי העורקים, החלפה של השסתום של אבי העורקים והשתלה מחודשת של העורקים הכליליים של הלב. לאחר הניתוח מצבו התייצב במהירות הוא שוחרר לאחר כשבוע לביתו”.
הטיפול הצליח הודות לאבחון מהיר של הצוות במחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון) ולטיפול של הצוותים בחדר ניתוח, במחלקה לכירורגית לב חזה וביחידה לטיפול נמרץ כללי: הרופאים, הסיעוד, הטכנאים והמרדימים.
מסכם פרופ’ גדעון סהר: ” מדובר כאן בנס כפול. המטופל הגיע אלינו בסכנת חיים ממשית ובזכות הטיפול המהיר והנכון הצלחנו להציל את חייו. חשוב שבמשפחות בהן קיים סיפור היסטורי של מפרצת אבי העורקים יבצעו בדיקות מתאימות על מנת לאתר את אותם בני משפחה הנמצאים בסיכון מוגבר”.