אובדן כושר עבודה הוא אחד המצבים המצערים ביותר עבור כל אדם. מאדם פעיל המכלכל את עצמו בכבוד, הופך מי שאיבד את כושר העבודה שלו, חלקו או כולו, לתלוי במידה רבה ולעיתים באופן מוחלט בגורמים שונים שאין לו שליטה בהתנהלות שלהם. מדובר בראש וראשונה במוסד לביטוח לאומי ולאחר מבן בחברות הביטוח הפרטיות ובקרנות הפנסיה, אם אכן יש לו ביטוחים כאלה.
אחת הבעיות המתעוררות לעיתים קרובות הינה העדר האפשרות העומדת בפני מי שאיבד את כושר העבודה שלו למצות את הזכויות שלו ולקבל את כל ההטבות והכספים המגיעים לו על פי חוק. זאת, מול הנטייה של הביטוח הלאומי לנסות ולקבוע אחוזי נכות קטנים יותר, או אבדן כושר עבודה זמני ולא קבוע. אובדן כושר עבודה וביטוח לאומי הולכים לכאורה ביחד, אבל בחלק ניכר מהמקרים רק הסתייעות בעורך דין מומחה משיגה את התוצאות הרצויות. מהו אובדן כושר עבודה? מתי הופכת המעורבות של עורך דין מומחה לבעלת חשיבות? כל התשובות בהמשך המאמר.
אובדן כושר עבודה וההגדרות שלו
אובדן כושר עבודה הוא אובדן היכולת של אדם שבמשך שנים עסק בעבודה מסוימת, להמשיך ולעסוק בה.
גורמים: אובדן כושר העבודה יכול להיגרם על ידי מחלה או תאונה ולהתרחש בבת אחת או בהדרגה לאורך שנים. בכל מקרה התוצאה זהה – חוסר האפשרות של הנפגע להמשיך לעבוד במקצוע שלו ולהשתכר למחייתו.
חומרה: אובדן כושר העבודה יכול להיות מלא או חלקי. לדוגמה – טבח שמרבית העבודה שלו מתבצעת בעמידה, מאבד את כושר העבודה שלו באופן חלקי, אם נמצא שהוא יכול לעמוד רק מספר שעות מצומצם ביממה. אם עקב בעיות רפואיות הוא איננו מסוגל לעמוד בכלל, כי אז יאבד את כושר העבודה שלו במלואו.
זמניות: יש מקרים שבהם אובדן כושר העבודה הוא זמני, עקב בעיה פיזית, מחלה או ניתוח. ואולם בחלק ניכר מהמקרים אובדן כושר העבודה הוא קבוע, מה שמחייב את הביטוח הלאומי לקבוע לעובד אחוזי נכות.
הגשת תביעה בגין אובדן כושר עבודה לביטוח הלאומי, כרוכה בהרבה פרוצדורה ועלולה לארוך לא מעט זמן. כאן בדיוק באה לידי ביטוי המעורבות של עורך דין איכותי. עורך הדין כאמור יפעל לקיצור הזמן עד לאישור התביעה, וכן יחתור להשגת הפיצוי המרבי בגין הבעיה. לכאורה, מדובר בתביעה שהגבולות שלה ברורים והדרישות מהנפגע ידועות. למעשה, יש הרבה מאד מצבי ביניים, כשרק מעורבות של עורך דין איכותי תביא בסיכומו של עניין לתוצאות הרצויות.
מתי נדרש עורך דין בדרך להגשת תביעה בגין אובדן כושר עבודה
כאמור, התוצאות הסופיות של תביעה מהסוג האמור לעיל נובעות מאופי ההתנהלות של המוסד לביטוח לאומי מול הנפגע. בדרך כלל נוטים נציגי המוסד לביטוח לאומי למינימליזם – לאשר אובדן כושר עבודה באחוזים נמוכים, ולהגדיר את האובדן כזמני בלבד. זאת, למעט מקרים שבהם ברור מעל לכל ספק שהמצב איננו כזה. לא אחת קרה שלאחר הליכים ארוכים קבל התובע אחוזים נמוכים, ולתקופת זמן מוגבלת. הדבר חייב אותו לחזור על כל התהליך מההתחלה, עם כל עגמת הנפש והמצוקה הכלכלית הכרוכה בכך.
הסתייעות בעורך דין נועדה לוודא שהתובע אכן ימצה את הזכויות שלו ויקבל את ההכרה שלה הוא ראוי. ההטבות בעקבות הכרה במן דהו כמי שאיבד את כושר העבודה אינן כוללות אך ורק קצבאות, אלא הטבות אחרות הנובעות מעצם ההכרה בנכותו של התובע ויש להן משמעויות כספיות לא מבוטלות. עורך דין מנוסה ואיכותי יקצר את הזמן מרגע הגשת התביעה ועד לסיום ההליכים, ויסייע לתובע לקבל ולמצות את מלוא הזכויות שלו על פי החוק.